Skip to content
Rune K. Jensen30-04-20253 min read

Hvorfor disaster recovery ikke (kun) er IT-chefens ansvar

Hos mange virksomheder er det IT-chefen, der står for skud, hvis systemerne går ned. Men sandheden er, at når det gælder disaster recovery, så bør ansvaret ikke hvile alene på én persons skuldre – slet ikke.

I dette indlæg dykker vi ned i, hvorfor beredskabsplaner for IT-nedbrud skal være et fælles ansvar, og hvordan I som virksomhed kommer tættere på et setup, hvor både IT og ledelse arbejder sammen om at sikre forretningens overlevelse – også når uheldet er ude.

IT-chefen har nok på tallerkenen – men ikke hele køkkenet

Forestil dig, at jeres systemer går ned i morgen.

Systemerne står stille - produktionen er sat på pause!

I sådan en situation oplever mange IT-chefer en knude i maven. For forventningen er ofte, at det er dem, der skal få det hele op at køre igen – hurtigt. Men det er en urealistisk forventning, hvis IT-chefen samtidig forventes at definere, hvad der er en acceptabel nedetid, og hvilke systemer der er vigtigst for forretningen.

Det ansvar skal deles.

Nedetid er en forretningsbeslutning – ikke kun en teknisk vurdering

Hvor længe kan jeres forretning leve uden adgang til data, systemer eller produktion?

Svaret på det spørgsmål er ikke noget, IT selv kan eller bør finde på. Det er en strategisk vurdering, som kræver input fra både ledelse og bestyrelse.

Alligevel ser vi ofte, at topledelsen ikke har taget stilling til, hvad en realistisk og acceptabel gendannelsestid (RTO) er. Og derfor står IT-chefen tilbage med et ansvar, der faktisk ligger uden for deres mandat.

Sådan bringer du disaster recovery op i ledelseslokalet

Vejen til en god og realistisk disaster recovery plan starter med at få åbnet dialogen – og her er tre trin, der kan hjælpe jer i gang.

1. Test jeres DR-plan – og få konkrete indsigter

Hvis I allerede har testet jeres disaster recovery-procedurer, så er I godt i gang. En test er nemlig ikke bare en øvelse – det er en kilde til vigtig indsigt:

  • “Vi prioriterede den forkerte server først – det satte alt andet i stå.”

  • “Failover-processen tog dobbelt så lang tid som forventet.”

De her aha-øjeblikke er guld værd. Ikke kun for IT, men også for ledelsen – for de gør det usynlige synligt.

🔁 Hos Bluebyte anbefaler vi, at man tester sit beredskab minimum én gang årligt – gerne sammen med en ekstern partner, der kan stille de svære spørgsmål.

2. Præsenter resultaterne for ledelsen

Når I har testet, er det tid til at invitere ledelsen ind i samtalen.

“Vi testede vores disaster recovery-plan. Det tog os otte timer at få driften op igen. Er det acceptabelt?”

På den måde bliver det nemmere for direktionen at forholde sig til noget konkret – og give jer en klar melding om, hvad forretningen kan og vil acceptere.

Det handler ikke om at få fingeren ud – men om at få alle hænder på bordet.

3. Sammenlign ønsker og virkelighed – og find den rette balance

Det sidste trin handler om at afstemme forventninger med virkeligheden – og budgettet.

Måske siger ledelsen, at fire timers nedetid er for meget. Men hvad koster det at komme ned på én time? Og hvad er teknisk muligt med jeres setup?

Her begynder en iterativ proces:

  • Ledelsen definerer et ønske

  • I snakker med jeres IT-partner om muligheder og løsninger

  • I får et estimat på pris og indsats

  • I evaluerer, justerer og nærmer jer en realistisk løsning

📊 Det er her, Bluebyte kommer ind i billedet: Vi hjælper jer med at finde en løsning, der matcher både behov og budget – uanset om det indebærer Veeam backup, hosted servere i Danmark eller Fortinet firewalls.

Når teknikken er vigtig – men samarbejdet er vigtigere

Disaster recovery handler ikke kun om teknologi. Det handler i lige så høj grad om mennesker, beslutninger og forventningsafstemning.

Når hele ledelsen er med ombord, står I stærkere som virksomhed – både før, under og efter et eventuelt nedbrud.

Hos Bluebyte arbejder vi tæt sammen med vores kunder om netop dette. Vi afholder regelmæssige IT Pitstop-møder, hvor vi gennemgår jeres sikkerhedsstatus og sørger for, at både teknikere og beslutningstagere er på samme side.

Skal vi tage en snak?

Er du i tvivl om, hvor godt jeres disaster recovery-plan egentlig holder i praksis? Eller har du brug for sparring om, hvordan du får ledelsen med ombord?

Så tag fat i os – vi sidder klar til at hjælpe jer med at få overblik, sikre jer bedre og tage dialogen til næste niveau.